tirsdag 30. november 2010

Uttøyning etter trening - gjør det noen forskjell?

Med en time til rådighet før jeg skal holde foredrag i Ålesund for Nordea om organisert kriminalitet og kriminalitetstrender, er det en god anledning til å skrive litt om uttøyning etter trening. Ikke fordi det er en direkte sammenheng mellom foredraget mitt og teamet i dagens blogginnlegg, selv om individene jeg skal foredra om er gode på å tøye helt andre ting enn skjelettmuskulaturen. Heller fordi jeg plutselig har en hel time til rådighet.

Det er gjort mange studier på effekten av å tøye skjelettmuskulaturen, og ingen av dem kan konkludere med at det har noe for seg når det gjelder ytelse (prestasjon) og skadeforbygging Det man er helt sikre på, er at det ikke reduserer muskelstølhet (treningsverk). Tvert i mot kan tøyning rett etter hard styrketrening forlenge restitusjonstiden, slik at det tar lenger tid å bygge seg opp igjen.

Så hvorfor i all verden skal du tøye da?

Jo, fordi det er én ting tøyning gjør for deg, og det er å opprettholde bevegelsesutslaget i leddet. Redusert bevegelighet kan medføre plager og smerter. Forkortet hamstring (bakside lår), kan gi ryggplager og redusert steglengde. Forkortet hofteleddsbøyer kan tippe bekkenet fram og gi ryggsmerter, og forkortet pectoralis minor (den lille brystmuskelen) kan gi deg en lut holdning og medføre nakke- og skuldersmerter. Og en forkortet akillessene kan gi smerter når du løper. 

Du bør derfor så absolutt sette av tid til å tøye. Ikke rett etter hard styrketrening, men gjerne etter en kondisjonsøkt. Nå er det enkelte som vil hevde at du ved å trene styrke med fullt leddutslag samtidig tøyer muskelen, og det er riktig. Men det fordrer at du trener med korrekt utførelse og helst med frie vekter fordi maskinene ofte reduserer leddutslaget hvis de ikke er helt korrekt innstilt. Det krever med andre ord en del kunnskap å trene på den måten, og da vil jeg anbefale profesjonell hjelp i form av en personlig trener. Det enkleste er derfor å sørge for å tøye med jevne mellomrom for å forebygge plager.

Når det gjelder selve uttøyningen, viser studier at det er tilstrekkelig med 30 sekunder. Så du trenger ikke å sette av all verdens tid til det. Neste gang du trener kondisjon, gjør deg selv en tjeneste og tøy ut. Og ikke glem, utsiden av hofta (Tensor fascia latae), den lille muskelen har en lang sene som er festet under kneet og kan gi knesmerter hvis den blir for kort. Likeledes forside lår, de fire musklene (Quadriceps) kan også gi knesmerter hvis de er for korte.

God trening (og tøyning)!

Ingen kommentarer: