tirsdag 25. januar 2011

Når kroppen blir et fengsel...

Vi ønsker alle en frisk og velfungerende kropp. Kanskje mer enn noe annet. Men for mange og stadig flere ender kroppen opp som et fengsel i stedet for en tumleplass for livsglede. Og for en økende andel av befolkningen fungerer ikke nøkkelen til fengselsporten, nemlig insulin.

Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen . Det gjør kroppen i stand til å lagre sukker (glykogen) i vevene, og da særlig i muskelcellene. Kroppen bruker glykogenet til å utføre arbeid. Du vet, løpe, hoppe, klatre, svømme, osv.

En livsførsel som innebærer lite fysisk aktivitet med et kosthold som hovedsaklig består av sukker, hvitt brød, pasta og andre "raske" karbohydrater, vil over tid medføre at nøkkelen (insulinet) ikke lenger fungerer som den skal. Låsen insulinet skal åpne sitter på porten til cellene som trenger glykogenet som drivstoff, og denne blir mer og mer rusten hvis du spiser feil og trimmer lite.

Hva skjer da?

Jo, i en periode vil bukspyttkjertelen forsøke å kompensere for dette ved å produsere mer insulin. Det hjelper dårlig. Nøkkelen fungerer jo ikke. Dermed blir glykogenet (maten) lagret som fett og cellene er fortsatt sultne. Det høye nivået av insulin i blodbanen fører til lavt blodsukker, og du blir slapp og trøtt og stimulert til å spise mer. I tillegg medfører det høye insulinnivået til at fettcellene ikke klarer å holde på den lagrede energien, og dermed blir det for høyt nivå av fettsyrer i blodet, noe som igjen leder til avleiring i blodårene med økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Så hvordan skal du få reparert låsen?

Ved å spise mer fornuftig og bevege deg mer. Og det har du hørt mange ganger før. Noe som er lett i teori og vanskelig i praksis.

På Skullerud Sport Senter er hardt arbeid og tålmodighet to av kjerneverdiene, fordi nøkkelen til et friskt og godt liv krever begge deler. For å si det enkelt, hvis du ikke plager kroppen din, vil kroppen plage deg. Og det finnes dessverre ingen enkle og raske løsninger.

Når det er sagt, vil jeg anbefale å starte i det små. Altfor drastiske endringer i livsførsel, ender som regel med kort varighet og du er raskt tilbake til start. Begynn med å kutte ut sukker og hvetebakst, og spis mer av protein (fisk, kylling, egg) og sunt fett (nøtter, avokado). Tren 2-3 ganger i uken med en times varighet. Kombiner kondisjon- og styrketrening, og sørg for at du jobber så hardt at du blir skikkelig andpusten. Høy intensitet, kort varighet og korte pauser. Ikke overdriv, da mister du raskt motivasjonen og risikerer skader.

I tillegg kan det hjelpe å ta tilskudd av essensielle fettsyrer (tran), og mineraler som magnesium, krom og sink.

Helt til slutt, stress ned. Det kan du lese mer om i mitt forrige innlegg.

Ingen kommentarer: